BEPIĆ BALEŽIĆ

Viktor Pucer

Včasih so nekateri, zlasti starejši Koprčani, potrebovali kopače za delo pod trtami ali pa tudi drugje. Tako je tudi šjora Veronika, ki je pred kratkim izgubila moža, potrebovala kopača, da bi ji z matiko izkopal krompir in nazadnje našla Bepća Baležića. Le ta je prevzel delo in odšel na Bonifiko izkopat krompir. Po opravljenem delu je dobil marendo in plačilo, potem se je spravil domov v Činčine in čakal druge prilike za zaslužek. Sosed Pijero je dobro poznal Bepćove delovne odlike in je ob priliki nagovoril Veroniko: “Veste, šjora Veronika, boljše bi bilo, če bi šla kupit krompir v Ljubljano, kot pa, da vam krompir koplje odnosno znema Bepič.” Tako oceno je dal Pijero zato, ker je vedel, da je Bepić kopal tako, da je z redkimi zamahi zasul neprekopano zemljo in s tem pustil veliko krompirja v zemlji segniti. Resnici na ljubo je Bepić Balažić znal tudi v redu opraviti delo. Ves srečen je bil tudi, če je lahko zabaval ljudi. Znal je biti prijeten in zanimiv v svojem pripovedovanju, mimiki in s svojimi značilnimi kretnjami. Kjer je lahko s prijatelji popil kozarec refoška, ga ni blo treba dolgo prosit, naj pove kakšno svojo hudomušno dogodivščino. Bepić Balažić je bil tudi ljudski pesnik in spesnil sledečo narečno pesmico…….
BALEŽIĆ
Deklička daj me iglićko! Kaj ćaš iglički? Bon šivau baležič. Kaj ćaš z balažićem? Bom pobrau jabičke. Kaj ti bojo jabičke? Bon dau konću papat. Zakaj boš dau konću papat? Zatu, ke ga bon ubev. Zakaj ga boš ubev, brižno blago? Bon uzel salo. Kaj boš s salom? Bon namazal kulca. Kaj boš s kulame? Bon naredu vuzić. Kaj boš z vušćon? Bon vozu kamenčke. Kaj boš s kamenčki? Bon zidal cerkvico. Kaj boš s cerkvico. Bon molu bohća. Zakaj boš molu bohća? Bogić me bo dau kruhća…..

 

Na naslovni in gornji sliki avtor prispevka (na skrajni desni) na enem od srečanje študijskega krožka Beseda slovenske Istre. Foto: Rafael Vončina, november 2018.